Träffen inleddes med att en kvartett under ledning av Charles Wood välkomnade deltagarna med medryckande irländsk musik. Gruppen återkom sedan före och efter årsmötet och i paus under provningen. Detta var ett mycket uppskattat inslag under kvällen.
Årsmötet gick i ett snabbt tempo. De i styrelsen som stod för omval hade förklarat sig villiga att fortsätta ytterligare en mandatperiod och blev omvalda. Verksamhetsberättelsen, som hade utsänts i förväg, godkändes liksom den ekonomiska redovisningen. Verksamheten under 2024 gick med ett minusresultat på 15 754 kronor, vilket förklaras med medvetna satsningar på att på ett värdigt sätt fira sällskapets 20-årsjubileum och av att vi köpt in en ny ljudanläggning och ytterligare ett antal kartonger glas.
En motion hade lämnats in med ett antal förslag. Alla av dessa utom ett accepterades. Motionären ansåg att styrelsen endast borde behöva betala för maten i samband med provningar för att på det sättet få lite kompensation för allt arbete som läggs ner. Nuvarande styrelse känner dock inget behov av att få delta till ett subventionerat pris,
Provningen
Sällskapets ordförande inledde med att ge en kort bakgrund till varför och hur S:t Patrick firas på Irland (och i flera andra länder) den 17 mars varje år. Han redovisade också kortfattat för upplägget av den studieresa till Japan som sällskapet planerar att göra i november
Den mycket kunnige och populäre Martin Tjäder ledde därefter provningen. Martin är Brand Manager på Tomp Beer Wine & Spirits AB sedan flera år tillbaka.Innan han övergick till spritbranschen jobbade han bl a som kock. Han började med att ge lite mer fakta om S:t Patrick och om whiskyns historia. Därefter visade han bilder på och berättade om de olika destillerier som tillverkat de sorter som vi skulle prova.
Speyburn 18 yr
Denna whisky kommer från Highlands, Speyside i Skottland. Den har lagrats på vit ek och sherryfat och har en komplex och smakrik framtoning där man kan känna tydlig fatkaraktär, fruktighet, nötighet och citrus och äpple. Alkoholstyrka 46 procent och priset för 0,7 l är 995 kronor på Systembolaget.
Old Pulteney 15 yr
Även denna whisky kommer från Highlands i Skottland. Många kände nötighet och en lite oljig karaktär med inslag av vanilj, plommonjuice och lite sälta.
Alkoholhalten är 46 procent och man får ge 969 kronor på Systembolaget för 0,7 liter.
Old Pultenye. 18 yr
Vi fortsatte med en 18-åring från samma destilleri. Den har en komplex smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, vanilj, marsipan, honung och pomerans.
Alkoholstyrka 46 procent och priset 1 499 kronor för 0,7 liter på Systembolaget.
Old Pulteny Coastal Series Port
Vi avslutade vandringen i Highlands med denna whisky lagrad på portvinsfat och med ett inslag av saltsmak, som lär komma från vattendrag i närheten.
Alkoholhalten är 46 procent och en flaska kostar 899 kronor på Systembolager.
Redbreast Old Cask Strength, 12 y
Vi flyttade oss därefter till Irland och närmare bestämt till Middleton. Whiskyn är en single pot still och har en nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkade aprikoser, sultanrussin, marsipan, dadlar, vanilj, kanel, nougat och apelsin.
Alkoholhalten är hela 57,5 procent och en flaska på 0,7 liter kostar 1 195 kronor.
Fercullen Single Malt, 18 y
Whiskyn kommer från Powerscourt destilleri och här kunde man känna krusbär- eller vinbärsblad. Smaken är sammetslen och förförisk.
Alkoholhalten är 43 procent och en flaska på 0,7 liter kostar 1 569 kronor.
Omröstningen
Som vanligt fick deltagarna utse sina favoriter. På första plats kom nummer 3, Old Pulteney 18 yr. På andra plats kom nummer 5, Redbreast 12 yr. I övrigt var det jämt skägg mellan övriga provade drycker.
Mycket god mat
Vi serverades en mycket välsmakande högrevsgryta med Guinness och rotfrukter, colcannon (potatismos med smör och savoykål) samt sallad med olika kålsorter. Efter detta kaffe och kaka.
Ulf Sandgren