Braunstein whiskyprovning 28 januari 2023

Ordförande Ulf hälsade välkommen till årets första provning där vi hade besök av Braunstein, en dansk whiskydestillatör.

Provningen presenterades av Ulrik Nordin.

Whiskydestilleriet som ligger i Köge, ägs av brödraparet Michael och Claus och invigdes 2007. Braunstein är ett mikrodestilleri och har förmånen att kunna handplocka unika fat samt följa och registrera utvecklingen av alla fat varje månad. Faten har en avgörande roll tillsammans med deras inställning till råvaror, utrustning och produktion av råsprit.

Mer information finns på Braunsteins hemsida, www.braunstein.dk

Första whiskyn som provades var Liberty 20:1

Whiskyn har mognat på romfat och är inte rökig. Romfatet bidrar till en djupare sötma och ger whiskyn en mild och mjuk karaktär samtidigt som fuktigheten som kännetecknar vår whisky smakar igenom.

Alkoholhalt 46 %.

Den andra whiskyn som provades var Liberty 21:1

Whiskyn har mognat på PX Sherry fat och är inte rökig. Smakkaraktären är mörk, bitter choklad men samtidigt en lätt kryddighet efterföljt av fruktsötma.

Alkoholhalt 46 %.

Liberty 21:1 röstades fram till nummer två av gästerna vid provningen.

Den tredje whiskyn som provades var Liberty 22:1

Whiskyn har mognat i stora Sherryfat och slutlagrats i några av de äldsta faten på destilleriet och är inte rökig. Frisk och fruktig smak med en djup och rik karaktär av torkad frukt och sötma.

Alkoholhalt 46 %.

Den fjärde whiskyn som provades var Liberty 20:2

Whiskyn har lagrats på bourbon- och PX Sherryfat och är en rökig whisky. Den är destillerad med rökmalt på 60 ppm. Dessa fat gör whiskyn mer volumiös med intensiva sherrysmaker och hjälper den milda röksmaken att dröja sig kvar i munnen.

Alkoholhalt 46 %.

Liberty 20:2 röstades fram till nummer tre av gästerna på provningen.

Den femte whiskyn på provningen var Liberty 21:2

Den är lagrad på Chardonnay-fat och är en rökig whisky. Chardonnay-fatet ger whiskyn en tydlig rökighet med en fruktig, mjuk och mild finish.

Alkoholhalt 46 %.

Den sjätte whiskyn på provningen var Liberty 22:2

Lagrad på Olorosso Sherry fat och är en rökig whisky. Whiskyn har en tydlig rökighet med sötma från Sherryfatet.

Alkoholhalt 46 %.

Den sjunde och sista whiskyn på provningen var Kristianopel

Denna speciella buteljering är en begränsad svensk version av 300 flaskor. Lagrad på ett calvadosfat och är ett rökigt recept. Lagringen gör att röken i whiskyn verkar oförstörd och kompromisslös, men samtidigt har mognaden i calvadosfatet gett whiskyn ett fruktigt, mjukt och skonsamt uttryck.

Dagens provningsledare Ulrik har varit delaktig i framtagandet av whiskyn.

Alkoholhalt 50,8 %.

Kristianopel röstades fram till nummer ett av gästerna på provningen.

Daniel bjöd, som vanligt, på en otroligt god middag bestående av dansk fläskstek med sky, rödkål, äppelkompott och kumminrostade potatisklyftor.

//Referat av Mikael Weglin

Provningens vinnare