Burns Supper 2024-01-27

Senaste gången som sällskapet firade Burns Supper var 2019, eftersom en pandemi kom i vägen. Ordföranden Ulf Sandgren inledde därför med att slå i staven och gå igenom kvällens program eftersom en del av innehållet nog fallit i glömska.

Därefter spelades Piper´s toast samtidigt som alla 70-talet deltagare stod upp och skålade när musiken tystnat.

Provningen

Den mycket populäre Martin Tjäder ledde därefter provningen.

Han inledde med att berätta om Old Pulteney Destillery, som ligger i staden Wick belägen så långt nordöst man kan komma på Skottland. Namnet Wick kan härledas till ordet vik och de avtryck som vikingarna lämnade på Skottland. Destilleriet grundades redan 1826 av James Henderson som gav destilleriet namn efter Sir William Johnstone Pulteney. Han var en berömd advokat och umgicks flitigt med den tidens kulturelit.

Tillverkningen av whisky utvecklades över tiden. Ett avbräck inträdde dock 1922 när det bestämdes att Wick skulle vara en ”torr” stad och det blev illegalt att sälja alkohol. Dessa bestämmelser gällde i 25 år framåt. Vi övergick sedan till provningen av sex whisky.

Old Pulteney 12 yr

Denna whisky har lagrats på ex-bourbonfat, mestadels amerikansk ek Drycken är guldfärgad har en behaglig doft av citrus, frukter och vanilj. I smaken kan kännas en aning honung, elegant fruktighet, men också ett inslag av havssalt. Deltagarna i provningen uttalade bl a att detta är en perfekt vardagswhisky, en whisky som man gärna bör ha hemma och ta ett glas av när det passar.

Alkoholhalten är 40 procent och en flaska (0,7 l) kostar 389 kr på Systembolaget.

Old Pulteney 12 yr

Old Pulteney 18 yr

Denna myndiga whisky är en second fill som först har lagrats på ex-bourbon fat av amerikansk ek och sedan mognat på Olorosofat av spansk ek, som ger en rundare och sötare smak. Whiskyn har djup bärnstensfärg. Den doftar choklad och vanilj och man känner även honung, citrus, äpple och kryddor. Den ger en lång och angenäm eftersmak. Om 12-åringen karaktäriserades som en vardagswhisky så fick denna omdömet festwhisky av fler deltagare.

Alkoholhalten är 46 procent och man får ge 1 199 kronor på Systembolaget för 0,7 liter.

Old Pulteney 18 yr

anCnoc 12 yr

Nu byter vi till en whisky från Knockdhu Destillery som ligger söder om Wick på andra sidan a-åringev den djupa vik som skär in i nordöstra delen av Skottland. Byn Knock ligger i Aberdeenshire. Även om destilleriet ligger på gränsen mot Speyside så är man noga med att definiera produkterna som Highland whiskies. Detta till trots så smakar whiskyn mer som Speyside. Den är söt med honung och citron och har en komplex smak.

12-åringen som vi smakade var lätt bärnstensfärgad med en lätt gul ton till följd av lagring på second fill amerikansk ek, ex-bourbon och ex-sherry fat. Den har en aromatisk doft med inslag av honung och citron. De första dropparna i munnen känns söta, sedan kommer mer komplexa smaker fram som stannar kvar länge i munnen.

En allmän kommentar bland deltagarna var att denna whisky är snygg, elegant, okomplicerad och fungerar alltid.

Alkoholstyrka 40 procent och priset 389 kronor för 0,7 liter på Systembolaget.

anCnoc 12 yr

anCnoc 18 yr

Vi fortsatte med en 18-åring från samma destilleri. Den har mognad på ex-sherryfat av spansk ek och ex-bourbonfat av amerikansk ek. Whiskyn har inte kylfiltrerats eller behandlats på något annat sätt. Färgen är djup bärnsten. I doften kan kännas en del kryddighet och tydlig sötma från torkad frukt. Smaken är mycket angenäm med aromatiska kryddor, fruktighet och kanderad citrus.

Alkoholhalten är 46 procent och en flaska kostar 999 kronor på Systembolager.

anCnoc 18 yr

Teerenpili Kulo

 Vi flyttade oss därefter till Finland och närmare bestämt till destilleriet Teerenpili, som ligger i Lahtis, nordost om Helsingfors. Destilleriet håller till i en gamman industrilokal med begränsad takhöjd, vilket inneburit att man fått lov att kapa halsarna på pannorna. Förvaringen av whiskyn sker plåtcontainrar utomhus. När det blir allt för kallt så måsta man värma med elelement för att inte faten ska frysa sönder.

Whiskyn är lagrad på sherryfat i 7 år. Den har en kraftfull smak med lite rökig ton.

Alkoholhalten är 50,7 procent och en flaska på 0,5 liter kostar 899 kronor.

Teerenpili Kulo

Terenpili Palo

Från samma destilleri kommer whiskyn Palo (som lär betyda brand). Den har en mer rökig karaktär, utan att ha extremt tung röksmak.

Alkoholhalten är 43 procent och en flaska på 0,5 liter kostar 699 kronor.

Terenpili Palo

Lochlea Our Barley

Utöver de sex whiskyn som ingick i provningen serverades en rejäl dos av Lochlea ”Our Barley” som måltidsdryck. Destilleriet ligger i Lowlands och denna whisky är framställd genom en kombination av ex-bourbon, ex-sherry och STR-fat. Doften innehåller sirap, frukter, varmt gräs och marmelad. När man smakar kommer sirap, peppar, rågbröd och nötter fram. Den har en lång och angenäm eftersmak där vissa kan känna en smak av bivax.

Alkoholhalten är 46 procent och en flaska på 0,7 liter kostar 652 kronor på Systembolaget.

Lochlea Our Barley

Omröstning

Som vanligt fick deltagarna utse sina favoriter. På första plats kom nummer 2, Old Pulteney 18 yr. På andra plats kom nummer 3, anCnog 12 yr, och på tredje plats kom nummer 1, Old Pulteney 12 yr. Även övriga tre sorter hade stöd av flera av deltagarna.

Förrätten

Vi åt sedan förrätten Cook a leekie soup – en kycklingsoppa som innehåller plommon och purjolök.

Haggisen bärs in och presenteras

Haggisen bars därefter in i procession: Ordföranden gick först med staven,  kocken Daniel kom tvåa, därefter Göran med en bricka med små whiskyglas till samtliga i procession, Hans med brickan med den nylagade haggisen och sist Annika Ranje som höll talet till haggisen på svenska (Hasse Alfredsons version).

Vi kunde sedan i lugn och ro äta haggis (eller fläsklägg för den som så önskade) samt rotmos.

Alla deltagare stämde därefter in i Min älskling du är som en ros.

Vi hämtade därefter desserten, Typsy Laird port, en traditionell dessertkaka, och kaffe

Skål för Robert Burns

Vi utbringade en skål för Robert Burns, varefter Marie Karlsson berättar om hans liv verk. Hon avslutade med att läsa en dikt som Burns skrev till sin vän Phillips.

Amazing graze

Vi sjöng sedan Amazing graze med stöd av inspelad musik.

Auld Lang Syne

Kvällen avslutades med att vi gemensamt sjöng Auld Lang Syne. Inte ett öga var torrt efter denna musikaliska höjdpunkt!

Ulf Sandgren