Destillation Ingemar Gios

Destillation

Triple distillation innebär förenklat att destillatet från mäskpannan (18-19 % abv.) destilleras tillsammans med för- och efterspriten från mellanpannan. Det destillatet (lågvinet, 55 % abv.) destilleras sedan i spritpannan och uppnår 82 % abv. Den typen av destillation förekommer hos destilleriet Auchentoshan. Whiskyn Hazelburn trippeldestilleras hos Springbank.

Springbank i Campbeltown och Benrinnes i Speyside använder två spritpannor i stället för en. Den ena spritpannan för lågviner och den andra för omdestillering av för- och efterspriten. Inte riktig trippel-destillering men nästan dvs. 2.5 ggr. Det gör att produkten uppnår ca 76 volymprocent alkohol. Det är ungefär 3-4 % mer än vid den vanliga dubbeldestilleringen.

Hos Benrinnes är två mäskpannor anslutna till fyra spritpannor, varav två av dessa var tidigare mellanpannor. Således en mäskpanna förser två spritpannor.

Nu till destillationen hos Mortlach, som är komplicerad.

År 1890 hade man tre pannor och sju år senare sex, som inte är parvis ordnade utan arbetar individuellt och av olika storlek. De är alla indirekt ånguppvärmda. Det är tre mäskpannor samt tre spritpannor och det tredje paret har traditionell dubbeldestillering, där således mäskpanna nr. 3 och spritpanna nr. 3 fungerar tillsammans. Det är en komplicerad procedur att göra olika kombinationer av destillatet från var och en av pannorna och att använda två spritlyktor.80 % av det kraftigare lågvinet från mäsk-pannorna 1 och 2 går till destillering i spritpanna nr. 2 medan resterande 20 % förs över till spritpanna nr. 1 kallad Wee Witchie (lilla häxan). Där destilleras lågvinet tre gånger innan man tar ut mellanspriten. Man får på så sätt tre olika typer av sprit med olika alkoholhalt och smaker, som sedan blandas. Den typen av destillering är unik i Skottland och är en variant av metoden hos Springbank och Benrinnes. Med betraktande av de olika destilleringarna anser man att Mortlach destillerar 2.8 ggr.

27 april 2017

Ingemar Giös