Provning av Bourbon den 13 maj 2023

Drygt 60 personer deltog i provningen av Bourbon whiskey den 13 maj 2023. Att det inte blev fullt hus beror möjligen på att många har en tveksam inställning till amerikansk whiskey efter att ha provat ett begränsat sortiment. De som deltog fick uppleva att bourbon ofta innehåller mycket hög kvalitet och bjuder på intressanta smakupplevelser.

Provningsledare den här gången var styrelsemedlemmarna Robert Wikman, Mikael Weglin och Marie Karlsson, som var pålästa och höll intressanta presentationer av de provade dryckerna.

Först några ord om bourbon. Whiskeyn ska vara producerad i USA – de flesta destillerier ligger i Kentucky och Tenessee. Minst 51 procent ska bestå av majs som destilleras till högst 80 procent. Högsta alkoholhalten vid lagring på fat får vara 62,5 procent och vid leverans på flaska ska alkoholhalten vara minst 40 procent. Inga tillsatser får användas och lagringen sker alltid i nya fat tillverkade av amerikansk kolad vitek. Bourbon regleras av Federal Alcohol Administration Act of 1935.

Som entrédrink serverades

Jack Daniel´s Old No. 7

Jack Daniel´s är USA:s näst största destilleri, grundat 1866 och beläget i Lynchburg med endast 361 invånare. Lynchburg är sedanförbudstide torrlagt, dvs ingen sprit får serveras i området. Det gäller även destilleriet!

Alkoholstyrka 40% och pris 338 kr för 70 cl.

Många anser att detta är en whiskey som medverkat till att ha gett bourbon dåligt rykte, men bland deltagarna fanns också några som smuttade på drycken med god behållning.

Vi gick sedan över till att prova:

Elijah Craigh

Elijah Craigh kommer från Heaven Hill, som grundades 1935 i Bardstown, Kentucky.
Destilleriet har en lagringsanläggning som rymmer 1,7 miljoner fat.

Whiskeyn produceras med 78 procent majs, 12 procent råg och 10 procent malt. Den lagras 8 – 12 år på nya kolade ekfat.

Whiskeyn är bärnstensfärgade och doften komplex med fruktig karaktär. Smaken känns söt och man kan känna vaniljtoner, torkade fikon och gräddkola. I eftersmak kan man förnimma hasselnöt, kola och kryddiga toner.

Alkoholstyrka 47 % och priset 499 kr för 70 cl.

Markers Mark 46

Markers Mark ägs av Beam Suntory och produktionen startade 1954 i Loretto, Kentucky.

Whiskeyn produceras med 70 procent majs, 16 procent vete och 14 procent mältat korn.
Den lagras sex år på ekfat med rostade franska ekstavar.

Den doftar gräddkola, vitpeppar, nyhuggen ek och torrt gräs. Smaken är mjuk, krämig (som övergår till gräddkola), vanilj och kanel. Eftersmaken är lång och kryddig med ek och kanel.

Alkoholstyrka 47 % och priset 699 kr.

Blanton´s Gold Edition

Redan 1775 började Hancok Lee och hans bror att destillera, vilket ansågs vara startskottet för destilleriet Buffalo Trace. Ägare sedan 1992 är Sazerac. Destilleriet har en kapacitet på 10 miljoner liter per år.

Färgen är brungul.

Alkoholstyrka 51,5 % och pris 979 kr.

Michter US 1 Kentucky Straight Bourbon

Mitcher´s American Whiskeys är ett välkänt kvalitetsnamn. Kommer från Shively i Kentucky och har anor från 1753.

I tester har det fått 95 poäng av 100 möjliga och getts omdömet Det är en gudomligt smakfull och lika gudomligt god bourbon!

Alkoholhalt 45,7 % och pris 654 kr.

FEW Spirits Bourbon

Denna whiskey är tillverkad på 70 procent majs, 20 procent råg och 10 procent mältat korn.

Lagringstiden anges till ”aged until ready”, men är alltid minst 4 år.

Alkoholhalt 46,5 % och priset 759 kr för 70 cl.

Kentucky Owl St. Patrick´s Limited Edition

Denna specialutgåva är ett samarbete mellan Kentucky Owl´s master blender John Rhea och Louise McGuane, Irlands första moderna whiskyblender och grundare av JJ Corry Irish Whiskey.

Whiskeyn är framtagen för att fira de långvariga banden mellan tillverkning av whiskey på Irland och i Kentucky.

Alkoholhalt 50 % och pris 1 299 kr för 70 cl.

Som vanligt fick deltagarna säga sin mening om vilken whiskey som var bäst. Vann med knapp marginal gjorde nummer 4, Blanton´s Gold Edition, med 17 röster. På delad andra plats med 15 röster var kom nummer 3, Markers Mark 46, och nummer 6, FEW Spirits Bourbon.

Daniel Södergren på Resturang Kvarnen hade komponerat mycket god och välanpassad meny bestående av creole chicken & sausage gumbo, corn salad och white rice.

Ulf Sandgren