Provning av Mackmyra whisky den 16 september 2023

Trots att Mackmyras destilleri ligger i Gävle så var det fler år sedan vi hade en provning av den lokalt producerade whiskyn. Det kan vara skälet till att intresset för denna provning blev rekordstort. Genom ommöbleringar lyckades Daniel på Restaurang Kvarnen göra plats för 100 personer. Trots detta hamnade ett 15-tal personer på väntelista.

Suverän provningsledare var Mackmyras Master Blender Lii Johnson. Hon har arbetat sju år på destilleriet, varav de två senaste som blender. Vägen dit har dock inte varit spikrak. Efter civilingenjörsexamen vid Luleå Tekniska Universitet arbetade hon bland annat på Sandvik. Hon är också uppvuxen i Sandviken och har återvänt dit tillsammans med sin man.

En egenskap som Lii har tagit med sig från sin uppväxt, utbildningar och tidigare arbetsuppgifter är att vara noggrann och omsorgsfull i allt hon gör. Det gäller både i analys av smaker och dofter och när det gäller affärsanalys och ledarskap. Samtidigt betonade Lii vikten av lagarbete i alla delar av processen med att utveckla, producera och lansera nya produkter. Även om hon har ett övergripande ansvar för hitta intressanta smaker och dofter och koppla dessa till olika fattyper, råmaterial och destilleriprocesser så deltar många medarbetare med sina kunskaper och erfarenheter i arbetet.

Provningen var upplagd så att deltagarna skulle kunna känna skillnader mellan lagring på olika typer av fattyper. Lii betonade att var och en själv får bedöma vad man bäst tycker om – det finns ingen facit.

Vi fick prova sex olika sorters whisky, varav tre som finns, har funnits eller kommer att finnas i Systembolagets ordinarie sortiment.

Fat 15445

Denna whisky hade lagrats på ett 200-liters Ex- Bourbonfat. Receptet kallas Elegant (R1) och whiskyn fylldes på fat 2011-11-04.

Whiskyn är ljust gulbrun. Alkoholstyrka 48,1 procent. Lite nötig smak med inslag av citrus.

Fat 15581

Här har lagring skett på nytt amerikansk ekfat om 200 liter. Även här var receptet Elegant och den fylldes på fat 2011-11-04.

Whiskyn har tydligt tagit åt sig från ekfatet och är mörkt brun.  Alkoholstyrka 52,8 procent. Angenäm smak, lite oljig karaktär.

Fat 18520

Whiskyn har förlagriats i fem år på Ex-Bourbonfat och därefter slutlagrats i fem år på ett 200-liters sherryfat (PX). Fatet är rostat, inte kolat. Recept Förlagrat 2013.

Alkoholstyrkan är 43,3 procent. Färgen är relativt mörkt brun. Doft och smak har en söt karaktär och bland kommentarerna från deltagarna hördes flera kommentera att denna whisky passar utmärkt till en efterrätt.

Destination

Whiskyn har lagrats på portvinsfat, nya amerikanska ekfat samt en mindre mängd på Ex-Bourbonfat och olorosofat. Det ger whiskyn djupa toner at röda druvor, russin och en vacker kastanjfärg. Whiskyn har tydlig fatkaraktär och man kan känna inslag av aprikoser, apelsin, ceder, rosépeppar och vanilj.

Alkoholstyrka 48,7 procent och priset för 70 cl är 792 kronor på Systembolaget (beställningsvara).

Muddus

Detta är den första utgåvan i konceptet Small bach från Mackmyra. Muddus har tagits fram för att representera den svenska naturen – lugn och väldoftande men också full av överraskningar. Söta vildhallon kombineras med syrliga hjortron ger en fruktig karaktär.

Alkoholhalten är 43,7 procent och priset för 70 cl 829 kronor på Systembolaget (beställningsvara).

Identitet

På bilden ligger en handduk över denna flaska. Det beror på att whiskyn släpps först den 3 oktober, men vi hade förmånen att få testa ett par veckor innan släppet. Whiskyn är lagrad på svenska ekfat (30 %), Ex-Bourbonfat och amerikanska ekfat, Över 60 % av faten har lagrats enligt Mackmyras rökiga recept.

Den har en tydlig, men samtidigt mycket angenäm rökkaraktär.

Alkoholhalten är 48,7 procent och priset för 70 cl är 699 kronor, vilket betecknades som klart attraktivt av många av deltagarna i provningen.

Ett mycket uppskattat inslag i provningen var att Lii efter genomgången av de sex olika glasen gick runt bland borden och svarade på frågor från deltagarna och lyssnade av deras upplevelser.

Som vanligt fick deltagarna säga sin mening om vilken whisky som var bäst. Vann med ganska stor marginal (35 röster) gjorde Identitet. Tvåa kom fat 18520 (sherrybomben) och trea kom Muddus.

Daniel Söderström på Restaurang Kvarnen hade komponerat mycket god och välanpassad meny bestående av Boeuf Bourguignon, haricot verts och potatismos.

Ulf Sandgren