Provning Brandy, Cognac & Armagnac 28 oktober 2023

Brandy, Cognac & Armagnac provningen lockade ett 80 tal personer till Kvarnen.
Provningen hölls av Martin Tjäder från Uppsala som kallade sig själv för en ”ambulerande spritnasare”.

Brandy (bränt vin)  är ett samlingsnamn för vindestillerad sprit som började tillverkas på 1400 talet i Holland. Det produceras i flera länder medan en Cognac/Konjak endast framställs i Cognac regionen i sydvästra Frankrike. Armagnac  tillverkas i Armagnac regionen i Gascony som ligger söder om Cognac.

Cognac är uppdelat i reglerade åldersklasser.
– *** eller VS: minst 2 år på fat.
– VSOP, Resérve eller VO: minst 4 år på fat.
– Napoléon eller Exellence: minst 6 år på fat.
– XO, Extra, Or eller Hors dAge: minst 10 år. Gäller från och med 2018.

Armagnac reglerade åldersklasser
– Trois Etoiles – Armagnac som har den här klassen måste ha lagrats under minst ett år i Frankrike medan den i Storbritannien och USA ska den lagras i minst tre år.
– Very Special, ofta förkortat till V.S. på flaskan är en armagnac som måste ha lagrats i trä under minst två år.
– Very Superior Old Pale – Förkortat V.S.O.P. på flaskan. V.S.O.P Armagnac måste ha lagrats i minst fem år.
– Extra old – Förkortat X.O. på flaskan. X.O. Armagnac måste ha lagrats i minst sex år innan den tappas på flaska.
– Hors d’ Age – En Armagnac som måste ha lagrats i minst tio år innan den tappas på flaska.

I Sverige började cognac importeras under 1800-talet, det förekom också att vinhandlarna tillverkade egen cognac genom blanda svensk sprit med den äkta.

Cognac serverades i små glas på fot och först på 40-talet blev cognacskupan vanlig i Sverige.

Provningen startade med brandy från Spanien

Torres 20 Hors dÁge

Lagrad på sherryfat, söt doft med toner av vanilj och kanel. Bärnstensfärgad
Alkoholstyrka 40 %
Pris 338 kr för 70 cl
Beställningsvara på systembolaget, nr 70344

Carlos I Pedro Ximenez Cask

Från Andalusien, lagrad på px fat som ger djup. Lagrats 20 år med det tradionella systemet Solera som innebär att faten ordnas i en skala på hur länge faten ska lagras.

Doft och smak söt med toner av kola fudge, fikon och äpplen.
Bärnstensfärgad
Alkoholstyrka 40,3 %
Pris 799 kr, 70 cl
Beställningsvara på systembolaget, nr 53698

Efter att ha provat två spanska styrdes det norrut till Frankrike.

ABK 6 VSOP Cognac

Klassisk konjak blandad av utvalda eau-de-vie fat från en och samma vingård-single estate.
Utsedd till världens bästa konjak från 2014.
Smak och doft fruktig med friska äppeltoner
Alkoholstyrka 40 %
Pris 549 kr, 70 cl
Beställningsvara på systembolaget, nr 80688

La Reviseur Extra Old XO

Konjaken är som föregående en Single estate och från distriktet Petit Champagne.
Doft och smak fruktig, mustig
Färg gulbrun
Alkoholstyrka 40 %
Pris 599 kr, 70 cl
På systembolaget, nr 119

Veuve Lafontan et Sea Enfants XO 12 Ans

En armagnac från Frankrike. Området ligger söder om Bordeaux.
Doft och smak av torkad frukt, kryddor och knäckFärg gulbrun
Alkoholstyrka 40 %
Pris 449 kr, 70 cL
På systembolaget, nr 321

Armagnac Maniban 1973

Chateau Maniban en av de äldsta armagnac husen som grundades 1832
Flyktig och något tunn i smaken.Alkoholstyrka 40 %
Pris 1 995 kr, 70 cL
Beställningsvara på systembolaget, nr 55119

Provningen avslutades som vanligt med att rösta fram vilken som var bäst. Vinnare blev La Reviseur Extra Old XO följd av Carlos I Pedro Ximenez Cask, på delad tredjeplats kom ABK 6 VSOP Cognac och Armagnac Maniban 1973 därefter följde Torres 20 Hors dÁge och Veuve Lafontan et Sea Enfants XO 12 Ans.
Det föll också ut att Cognac var det som smakade bäst följt av Armagnac och Brandy, utifrån de sorter som fick smakas.

Efter avslutad provningen bjöd Daniel på en god middag med nattbakad tri tip (rostlock) från rosékalv, tomatconcassé med blekselleri, lök & morot och potatisgratäng.

//Marie Karlsson