PROVNING DEN 14:e MAJ

Den här gången hade vi nöjet att ha Martin Tjäder som föreläsare.

Martin har gjort sig känd som whiskybloggare och föreläsare och jobbar numera som Brand Manager hos TOMP-BEER, WINE & SPIRITS.

Kvällen provning utgjordes av whiskey från Irländska Teeling, som gjort sig kända för att kunna göra whisky som ibland är lite okonventionell.

Eller som Teeling själva säger: “With one eye on the past, but looking to the future, we’re the new generation of Dublin distillers. We approach our craft with a respect for generations passed but with the confidence to forge the next chapter of Irish, Dublin and Teeling Whiskey”

Teeling har, imponerande, mer än 300 International Whiskey Award!

Startfältet utgjordes av:

Teeling Small Batch, som har en slutlagring på romfat.

Nr. 463, 46%, 700 ml. 349 kr.

Teeling Single Malt, som är en blandning av whiskey som slutlagrats på fat som lagrat; Cabernet Sauvignon, vit Bourgogne, Sherry, Port och Madeira.

Nr. 84271, 46%, 700 ml. 569 kr. Finns ej i butik, men går att beställa.

Teeling Single Pot Still, som är den första Pott Still som tillverkats i Dublin på 50 år. Pot Still innebär att man använder 50% mältat korn och 50% omältat korn.  Slutlagringen görs på Ex. Burbonfat, nya fat av amerikansk vitek och ex. sherryfat.

Nr. 82298, 46%, 700 ml. 569 kr. Finns ej i butik, men går att beställa.

Sedan provade vi tre whiskey som finns i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Teeling Sommelier Selection 4 Recioto Cask. Här har slutlagringen gjorts på fat som använts till det italienska dessertvinet Recioto. Recioto är ett vin från regionen Veneto.

Man använder dom druvor som har fått mest sol, som man sedan torkar och jäser till ett vin. Ungefär som med Amaronevin, med skillnaden att man avbryter jäsningen så att en del av sockret blir kvar.

Nr. 41109, 46%, 700 ml. 499 kr.

Teeling Single Malt Renaissance 4 18 YOSlutlagrad på fat som använts till lagring av Pineau des Charentes, Pineau des Charentes, är en regional aperitif i västra Frankrike, gjord i departementen Charente, Charente-Maritime och Dordogne. Denna aperitif framställs genom blandning av ojäst druvjuice och Eau-de-Vie.

Nr. 41024, 46%, 700 ml. 1399 kr

Teeling Renaissance 5 18 YO Calvados Cask. Slutlagrad på ex. Calvadosfat.

Calvados tillverkas av äpplen och ibland med inblandning av päron. Calvados ligger i Normandie i nordvästra Frankrike. Här finns ca. sju miljoner äppelträd och 800 olika äppelsorter.

Nr. 41111, 46%, 700 ml. 1399 kr.


Tack Martin Tjäder för en mycket uppskattad provning med många intressanta varianter av whiskey från Teeling!


Vid en omröstning, med alla 72 närvarande, om kvällens bästa whiskey, gick segern till Teeling Single Malt!
2:a Teeling Renaissance 5 18 YO Calvados Cask
3:a Teeling Single Malt Renaissance 4 18 YO
4:a Teeling Single Pot Still
5:a Teeling Small Batch
6:a Teeling Sommelier Selection 4 Recioto Cask

Robert Wikman