Provning den 28 augusti 2021

Under våren gjorde pandemin att vi fick lov att ställa in alla provningar. Därför kändes det extra roligt att hälsa deltagarna välkomna till säsongens första provning – en av två extra provningar som vi har lagt in under hösten. Fortfarande innebär läget beträffande smittspridning att vi fick lov att begränsa antalet deltagare till 50, vilket tyvärr ledde till att ett tiotal som visat intresse för att delta inte kunde ges plats.

I provningen ingick sex ganska exklusiva whiskys – fem av dem hade köpts in via Systembolagets olika webbsläpp och endast en finns att köpa idag via beställningssortimentet.

Vi började med den enda blended i sällskapet, Johnnie Walker 18 år. Efter en introduktion där vi fick lära oss historien om Johnnie Walker – företaget startade av en ung man (John Walker) redan 1820 och är idag ett av världens största whiskymärken med försäljning av 230 miljoner flaskor per år, varar 4 miljoner till Sverige. I Allt om Whisky blev denna 18-åring klart bäst bland blended whiskys med 9,4 av 10 poäng. I doften återfinns violgodis, fikon, russin och päron och smaken är ganska blommig med inslag av krusbär, nykokt knäck och med tydlig avslutning från ekfat. Whiskyn kostar 949 kr för 0,7 liter. Alkoholhalt 40 procent.

I glas nummer två fanns Glen Moray First Fill American Oak 2003. Det var en exklusiv tappning för Sverige där endast 174 flaskor släpptes. De med känsliga luktorgan kunde känna rostad vanilj, smörkola och lite kryddighet och smaken var perfekt genom balans med mörka frukter, seg kola och ek. Priset var 1 349 kronor för 0,7 liter vid specialsläppet. Alkoholhalt 52,8 procent.

Därefter provade vi två Longmorn. Den första lagrad i 18 år och med en doft av vanilj. Gräddkola och tropiska frukter och med en mjuk smak där man kan tycka sig känna igen mango och mogna päron. Mycket lång och sötaktig eftersmak. Pris 1 170 kronor för 0,7 liter vid specialsläppet. Alkoholhalt 48 procent.

Nästa Longmorn var lagrad i 23 år på amerikansk ek. I dofterna kan man känna mörk choklad, engelsk julkaka, röda frukter och rökigt te. Smaken är lätt oljig men också med frisk citrussmak. Eftersmaken är mycket lång. Priset var 3 375 kronor vid specialsläppet. Alkoholhalt 46 procent.

I det femte glaset fanns High Coast Solera 01. 2 490 flaskor producerades enligt Solerasystemet där man varje år fyller över spriten på nya fat enligt ett bestämt system. Den doftade muskot, vanilj, kokos och moget päron och i smaken återfinns honung, kryddnejlika, anis, kola och gröna äpplen- Pris 895 kronor för 0,5 liter. Alkoholhalt 56 procent.

Provningen avslutades med Caperdonich 18 år Peated. Här fanns dofter av aprikos och bränt apelsinskal och en dämpad rök. Röksmaken är tydlig och byggs upp av eldig torv som stöds av rostat, brunt socker. Priset var 1 505 kronor för 0,7 liter och alkoholhalt 48 procent.

Som sig bör genomfördes en omröstning där den 23-åriga Longmorn tog en klar seger. På andra plats kom Glen Moray. Alla provade whiskys hade dock olika kvaliteter och deltagarna visade en klar uppskattning av att få vara med på denna provning.

Daniel Söderstörm på Kvarnen serverade sedan en utsök middag med flankstek, potatisgratäng och rostade grönsaker.
Till det kunde vi välja lämpliga drycker.

Ulf Sandgren