Snapsprovning 11 december

Traditionsenligt erbjuder Gefle Whiskysällskap provning av snapsar och ett rikt julbord vid årets sista träff. Provningen inleddes efter ett glas glögg med en historisk och språklig genomgång av vanan att dricka en snaps. Ordet kommer från tyskans Schnaps – ett perfekt tyskt uttal får man genom att säga snaps på svenska efter att ha intagit två snapsar. Vi gick sedan igenom hur volymen på en snaps har förändrats från att man angav storleken i en jungfru (motsvarar 8,2 cl) till dagens mer standardiserade 6 cl. Olika namn som nubbe, jamare, blecka och pilleknarkare definierades.

Under kvällen provades endast norsk akvavit. Akvavit är ju ett brännvin som smaksätts med minst en av kryddorna kummin och dill. Namnet kommer från latinets aqua vitae (livets vatten). Vissa varumärken använder stavningarna aquavit eller aqvavit.

Akvavit har namnskyddats inom EU genom en förordning som anger att kummin eller dill ska ingå och att spriten ska ha en lägsta alkoholhalt på 37,5 volymprocent. Även om kummin eller dill är obligatoriska ingredienser förekommer därutöver ett antal andra kryddor som anis och fänkål. Akvavit tillverkas i de nordiska länderna.
Det finns huvudsakligen två stilar. Den norska lagras längre tid på fat (ofta sherryfat) och har tydliga toner av ekfatslagring. Den danska akvaviten är mer dominerad av kryddor, medan den norska är rundare i smaken.

Under kvällen provades:

Linie Aquavit Double Cask. Det är en kryddad sädessprit som färdats fyra månader i 500 liters fat jorden runt och korsat ekvatorn två gånger och därefter slutlagrats 12 månader på portvinsfat.
Den är mörkt gul, har en nyanserad kryddig doft med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, kummin, vanilj, anis och örter.
Det är en ordervara som kostar 319 kr för 0,7 liter.

Inderøy, Den Gyldne Aquavit. Tillverkas på Inderøy Brenneri, Berg gård på en halvö i Trodheimsfjorden.
Det är den första akvaviten med endast norska ingredienser: kummin, maskros, granskott, kvanne, älggräs och honung. Den är mörkt gul och har en kryddig doft och smak.
Lagrad 12 månader på olrosofat.
Kostar 366 kr för 0,5 liter.

Gammel Opland produceras av A/S Oplandske Spritfabrikerna som grundades 1891 i Oslo, som då hette Christiania.
Mörk gul färg och med kryddig smak med inslag av kummin, honung, citrus och dill.
Lagras 26 – 28 månader på sherryfat.
Kostar 349 kronor för 0,7 liter.

Løitens Export är framställd på traditionellt sätt och lagras på ekfat som tidigare använts till sherry i 3 – 6 månader. Den har en tydlig fatkaraktär med stor smakprofil där anis, kummin och torkade apelsinskal kan kännas.
Kostar 199 kronor för 0,5 liter.

Gilde Aquavit lanserades 1954 av norska Vinmonopolet.
Utvalda fat blandas till denna akvavit som ansers vara en av de mest exklusiva som finns att få tag på. Lagras 12 månader.
Färgen är gyllenbrun och akvaviten har en kryddig doft med inslag av kummin och dillfrö samt ton av sherryfat.
Det är en ordervara som kostar 439 kronor för 0,7 liter.

Lysholms Linie Aquavit började produceras redan i början av 1800-talet.
Tanken var att exportera delar av akvaviten, vilket skedde på fartyg i sherryfat. Intresset blev dock ganska svagt, varför de flesta tunnorna fick följa med hem igen. Då upptäckte man att färden över oceanerna hade gjort underverk.
Sedan dess lagras akvaviten på sherryfat i 16 månader, varav fyra är under en jordenruntresa.
Ren kryddig smak med fatkaraktär, inslag av kummin, dill, fänkål och pomerans.
Kostar 285 kronor för en flaska på 0,7 liter.

Vid kvällens omröstning om bästa akvaviten knep Gilde Aquavit en knapp men tydlig seger.

Efter ett mycket välsmakande julbord serverades kaffe, efterrätt och en armagnac.
Det var Venue Lafontan det Ses Enfants, XO, 12 ans
, som är en brandy från distriktet armagnac i sydvästra Frankrike. Den lagras på franska ekfat i sex år och lagras därefter ytterligare sex år på flaska före försäljning. Smaken är komplex med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, knäck, pomerans, choklad, kanel och mandelmassa. En flaska på 0,7 liter kostar 429 kronor på Systembolaget.

Deltagarna stämde givetvis upp i ett antal snapsvisor. Bland annat den välkända norska

Jeg og n´ Thorvald

Jeg og n´ Torvald og Johannes
Vi skal vandre gjennom perleporten vi.
For det skal jeg og n´ Thorvald og Johannes
Vi skal vandre gjennom perleporten vi.

Også vandrer vi frem,
– over der – over der –
hvor alle mann har en halvflaske hver
Ja, over der,
ja, over der, over der,
over der, over der,
hvor halvflasker vokser på traer

Ulf Sandgren