Snapsprovning 20191207

Gefle Whiskysällskaps snapsprovning 2019-12-07

En gammal svensk tradition är att dricka brännvin i samband med julhelgen. Men hur kommer det sig att vi säger brännvin – alltså bränt vin – när det ju görs av säd eller potatis?

Det finns belagt att köpmän på 1300-talet importerade vin till Sverige. En del dracks som det var, medan annat destillerades (alltså brändes) till starksprit. Länge användes brännvin i medicinska syften – som smärtlindrare, för att rengöra sår och i olika medicinska kurer. När digerdöden rasade i mitten av 1300-talet ansågs brännvin vara det enda botemedlet. Det isländska Svarta Döden, som vi hade med på förra årets provning, betyder just digerdöden.

Det var först i slutet av 1500-talet som vi lärde oss att göra sprit från det spannmål som vi bryggde öl av. Det innebar lägre kostnader och en större spridning av att dricka brännvin.

Brännvin heter på holländska brandewijn och anses ligga till grund för engelskans brandy, som idag är det övergripande familjenamnet för alla typer av destillerat vin.

Den 7 december genomförde Gefle Whiskysällskap sin hundrade provning sedan starten i september 2004. Att 2004 var ett skottår har möjligen påverkat att ett flertal av provningarna har botaniserat bland skotsk whisky. Men under åren har medlemmarna också provat många andra drycker som irländsk, amerikansk, japansk och svensk whisky, men också tequila, calvados, bourbon, konjak, champagne, glögg och, som senast, starkviner. Och idag får vi njuta av goda snapsar till ett rikt julbord.

Initiativtagare till whiskysällskapet var Ingemar Giös. På den tiden bodde han och hustrun i Södertälje, men åkte ofta till stugan i Furuvik. Ingemar var redan då en mycket kunnig whiskyexpert och hade ett antal år tidigare tagit initiativ till att starta Telge Whiskysällskap. I Gävle träffade han ett antal andra whiskyintresserade personer, vilket ledde till att ett 20-tal personer träffades i september 2004 på Grand Central Hotell för att bilda sällskapet och för att genomföra en första provning.

Styrelsen hade satt ett tak på 80 deltagare för snapsprovningen, men intresset blev ännu större. Vi lyckades klämma in 84 provare plus den skickliga tvåmannaorkestern Grannarna. Grannarna spelade när deltagarna anlände och bjöds på den mousserande glöggen Glöet. Beträffande den glöggen kan väl sägas att deltagarna blev en erfarenhet rikare, men att så många nog inte rusade iväg efteråt till Systembolaget och köpte flera flaskor. Styrelsen mötte upp vackert utstyrda i röda tomteluvor.

Provningen innehöll sedan fem snapsar:

O helga Natt (nr 34119, pris 249 kr för 0,5 liter, alkoholhalt 40 procent). Denna snaps är tillverkad i liten skala på ett hantverksmässigt sätt och finns i butikerna närmast producenten Bergslagens Destilleri i Örebro AB, men går att beställa till övriga butiker. Den har en kryddig smak med inslag av torkad frukt, pomerans och kardemumma. Serveras kyld. Denna snaps blev omtyckt av många.

OP Andersson Julaquavit (nr 40071, pris 209 kr för 0,5 liter, alkoholhalt 40 procent). Kryddig doft med inslag av kummin, fänkål, gröna äpplen, pomerans och stjärnanis.

OP Andersson Petronella (nr 40596, pris 149 kr för 0,35 liter, alkoholhalt 35 procent). Kryddig smak med inslag av kummin, dill, äpplen, pomerans och anis.

Prima Julsnaps (nr 86308, pris 199 kr för 0,5 liter, alkoholhalt 38 procent). Kryddig smak med inslag av kummin, fänkål, torkad frukt och citronskal.

Kyrkeby Enbär (finns inte längre på Systembolaget, men före jul kostade en flaska om 0,35 liter 288 kr, alkoholhalt 38 procent). Kyrkeby Bränner är det enda potatisbränneriet i Sverige. Det är ett musealt bränneri som använder potatis och vete som grund. Det ligger i Vissefjärda i sydvästra hörnet av Småland, strax utanför Nybro. Destilleriet tillverkar fortfarande ett antal typer av brännvin, dock inte längre med enbär, eftersom det är svårt att få tag på tillräcklig mängd bär. Bränneriet är det äldsta i Sverige och startade 1771. Det bränner endast på hösten och så länge de har tillgång till egenodlad potatis,

Efter att medlemmar ur styrelsen presenterat snapsarna kunde vi hugga in på årets bästa julbord tillagat av Daniel Söderström med medarbetare. Grannarna ackompanjerade till ett antal snapsvisor där alla gjorde sitt bästa för att bidra med en och annan rätt ton.

Efter en härlig efterrätt serverades kaffe, kaka och konjak. Det var Jules Delorme XO Christmas Limited Edition (nr 11641, pris 399 kronor för 0,5 liter, alkoholhalt 40 procent). Nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av hasselnötter, torkade aprikoser, apelsinskal, knäck, choklad och kanel.

Ulf Sandgren