Snapsprovning den 10 december 2022

Traditionsenligt erbjuder Gefle Whiskysällskap provning av snapsar och ett rikt julbord vid årets sista träff, som i år sammanföll med Nobelfesten. Ett 80-tal personer avstod dock från festen i Stockholms Stadshus för att i stället delta i vår provning.

Provningen inleddes efter ett glas glögg med en presentation av varumärket akvavit, som numera är skyddat av EU i en särskild förordning. Förordningen anger att kummin eller dill ska ingå och att spriten ska ha en lägsta alkoholhalt på 37,5 volymprocent. Även om kummin eller dill är obligatoriska ingredienser förekommer därutöver ett antal andra kryddor som anis och fänkål. Akvavit tillverkas i de nordiska länderna. Det finns huvudsakligen två stilar. Den norska lagras längre tid på fat (ofta sherryfat) och har tydliga toner av ekfatslagring. Den danska akvaviten är mer dominerad av kryddor, medan den norska är rundare i smaken.

Under kvällen provades endast för året ny svensk akvavit. Namnet kommer från latinets aqua vitae (livets vatten). Vissa varumärken använder stavningarna aquavit eller aqvavit.

Under kvällen provades:

Qvänum Jule Aquavit. Den är tillverkad på Varaslätten av Qvänum Mat & Malt. Färgen är ljusgul. Smaken är kryddig med inslag av kummin, enbär, fänkål, koriander, peppar och citrus. Den är ekologiskt framställd och bör serveras väl kyld som snaps. Alkoholhalten är 38 procent och en flaska på 0,5 liter kostar 296 kronor.

Skedemosse Julsnaps 2022. Tillverkad av Skedemosse Gårdsbryggeri i Borgholms kommun på Öland. Färgen är vattenklar, smaken är kryddig med inslag av kummin, fänkål och pomerans. Serveras väl kyld som snaps. Kostar 339 kr för 0,5 liter.

Oppigård Julsnaps produceras av Oppigårds Bryggeri, som är ett mikrobryggeri i Ingvallsbenning i Hedemora kommun. Det har snabbt blivit ett av Sveriges mest framgångsrika mikrobryggerier. Smaken är kryddig med liten sötma, inslag av apelsin, kanel, kardemumma, kryddnejliga och fänkål. Även denna brygd bör serveras väl kyld som snaps. Kostar 299 kronor för 0,5 liter.

Bröderna Bommen Julsnaps är framställd på ett lokalt hantverksbryggeri och destilleri som drivs av tre vänner i Njurundabommen, strax söder om Sundsvall. Bränneriet startade 2017. Färgen är mörkt gul med nyanserad kryddig doft ed fatkaraktär, inslag av torkad frukt, kummin, vanilj, anis och örter. Det finns också inslag i smaken av stjärnanis, lakritsrot, citrusskal, mandel och vanilj. Serveras väl kyld som snaps eller avec. Kostar hela 596 kronor för 0,5 liter.

Vasa 1628 tillverkas av Norrtelje Brenneri efter att man analyserat innehållet i en flaska som följde med upp när Regalskeppet Vasa bärgades 1961. Originalet är baserat på ett vindestillat, eau-de-vie, som kryddats med bland annat anis. Fungerar bra att dricka som snaps, men även till efterrätt med en chokladkladdkaka. Vasa 1628 kostar 499 kronor för 0,7 liter.

GWS förrådstömning utöver de ovan nämnda snapsarna som köpts in för provningen passade styrelsen på att tömma flaskor med kvarvarande slattar från tidigare års snapsprovningar. Deltagarna kunde då välja ett litet glas från någon av de tiotalet sorter som funnits kvar på Kvarnen.

Vid kvällens omröstning om bästa akvaviten knep Oppigård Julsnaps en knapp men tydlig seger.

Efter ett mycket välsmakande julbord serverades kaffe, efterrätt och en cognac. Det var Hardy XO Cogna Limited Christmas Edition, som avsmakades. Mason Hardy grundades 1863 av engelsmannen Anthony Hardy och idag är det femte generationen som driver familjen brand. Det är en riktigt mjuk och smeksam cognac med fina drag av frukt med mogna äpplen och mörka bär, sultanrussin, cigarrfylld humidor och nyanserad sötman med försiktig vaniljhint och kanderad apelsin och aprikos i dragen En flaska på 0,5 liter kostar 399 kronor på Systembolaget.

Deltagarna stämde givetvis upp i ett antal mer eller mindre kända snapsvisor.

Ulf Sandgren