VM-provning med Henrik Aflodal den 28 april 2018

VM-provning med Henrik Aflodal den 28 april 2018

GWS hade den här gången förmånen att under ledning av Henrik Aflodal få prova whisky som lagrats på sherryfat. Henrik betraktas av många som Skandinaviens ledande whiskyexpert. Han är journalist och sedan 2000 helt inriktad på att skiva om whisky och delge sina erfarenheter vid provningar. Den här gången hade vi i GWS förmånen att få delta i att utse kandidaterna till världens bästa whiskysorter i kategorin sherrylagrade. VM hålls numera vart fjärde år och kandidaterna till slutsegern tas fram genom lokala provningar där vi i Gävle nu kunde göra våra röster hörda.

Henrik, vars efternamn är hämtat från Offerdal i Jämtland (den tidigare stavningen Åffloardall kommer från ”ån som flyter genom dalen”), har skrivit flera uppmärksammade böcker om whisky. Många skottska whiskymärken har också namn från floddalar. Den första boken var Aflodal´s Whisky World. Flera andra har sedan getts ut och den senaste om japansk whisky kunde vi köpa till ett förmånligt pris i samband med provningen.

För att markera vikten av dagens provning hade borden dekorerats med guldfärgade girlanger och guldstjärnor. Provningen genomfördes som blindtest – alla flaskor var invirade i aluminiumfolie och avståndet till de som provade var för stort för att man skulle kunna få någon hint från formen på flaskorna. Varje whisky bedömdes utifrån arom, smak, eftersmak och helhet där varje del kunde ges maximalt 20 poäng och den totala poängsumman således kunde bli maximalt 100 poäng.

Provningen av sex olika whiskysorter (15 cl i varje glas) skedde i behagligt tempo där Henrik mellan varje provning berättade om whiskyns historia samt utveckingen av olika destillerier, deras historia och specifika metoder vid framställningen.

De sex whiskysorter vi testade var – visade det sig senare:

Glen Moray, nr 10431, lagrad 15 år, 40 % alkoholhalt, pris 439 kr på Systembolaget

Auchentoshan, nr 412, lagrad i 12 år, 40 % alkoholhalt, pris 399 kr på Systembolaget

Dalmore, nr 87746, lagrad i 15 år, alkolhalt 40 %. pris 699 kr på Systembolaget

Bushmills nr 82098, lagrad i 16 år. alkoholhalt 40 %, pris 749 kr på Systembolaget

The Maccallan, nr 478, lagrad 12 år, alkoholhalt 40 %, pris 519 kr på Systembolaget

Glendronach, nr 425, lagrad 12 år, alkoholhalt 43 %, pris459 kr på Systembolaget

Vår bedömning var att testet definitivt inte innehöll någon dålig whisky – alla kunde med stor behållning njutas framför en sprakande brasa. Vinnare blev dock Bushmills, tätt följd av Glendronach. GSW:s medlemmar hade till och med satt den sistnämnda lite före Bushmills, men på grund av att Henrik Aflodal hade en röst extra så segade sig Bushmill förbi på upploppet.