2018-03-17 St Patrick provning

Firande av Saint Patrick’s Day samt årsmöte med provning på Kvarnen 2018-03-17

Saint Patrick’s Day, tillika Irlands nationaldag, firas till minne av landets skyddshelgon och infaller den 17:e mars, i år sammanföll detta med föreningens årsmöte.

Borden var prydda med gröna servietter, utomhus sken solen, styrelsemedlemmarna var iklädda gröna leprikonhattar i överstorlek eller hade diadem med treklövrar på huvudet. Det var dukat för 71 personer och med fem glas åt var och en, Fiddler´s Green var på plats och som fördrink serverades whisky eller rom, överblivet från tidigare provningar.

När alla hade funnit sina platser avhölls årsmötet, se separat protokoll.

Efter årsmötet informerade Kaj Wejande om den planerade whiskeyresan till Irland i början av september, runt 20 personer har hittills anmält sig och Kaj tar än så länge emot fler anmälningar.

De avgående styrelseledamöterna, Kerstin Björk, Ritva Fridell och Anders Håkansson avtackades och förärades varsin guldfärgad påse med intressant innehåll.

Provningen

Glas1: Highland Park 25 years

Göran Nilsson inledde, på grund av omständigheter hade inte den beställda irländska whiskeyn till glas nummer ett kunnat levererats, den hade ersatts med Highland Park 25 years, en blandning av whisky som lagrats på sherryfat och whisky från (då) nya franska ekfat, ingen ingående whisky hade destillerats efter 1978.

Nr 70135, 45,7 %, 3995:-/0,7 liter

Glas 2: Hyde no 3

Ritva Fridell berättade om Hyde no 3, en icke kylfiltrerad single grain whiskey från Hibernia i Cork-regionen, den är lagrad 6 år på bourbonfat, årtalet 1916 på etiketten påminner om den irländska revolutionen.

Nr 85664, 46 %, 591:-/0,7 liter

Glas 3: Hyde no 6

Kerstin Björk hade fått Hyde no 6 på sin lott, även denna icke-kylfiltrerad från samma tillverkare men en blended gjord på 8-årig plus 18-årig grainwhiskey inköpt från andra destillerier, dubbellagrad, först i bourbonfat och slutlagrad i sherryfat.

Nr 82951, 46 %, 599:-/0,7 liter

Glas 4: A drop of the Irish

Gunnar Herdin informerade om A drop of the Irish, en minst 8-årig irländsk icke kylfiltrerad single malt och single cask från Blackadder

58 %, 948:-/0,7 liter, Slutsåld

Glas 5: Craoi Na Mona 10 yo

Kaj Wejander avslutade med att presentera Craoi Na Mona, en irländsk icke kylfiltrerad single malt lagrad tio år på amerikanska ekfat och sedan slutlagrad några månader på fat som innehållit rökig whisky från Islay, därav en svagt rökig arom. Whiskeyn har buteljerats av Berry Bros. & Rudd och tillhör deras serie Berrys Own selection.

Nr 86532, 46 %, 845:-/0,7 liter

Charles Wood, en av de anlitade spelmännen, fick som förra året berätta om Patrick som ska ha fötts i Storbritannien men tillfångatagits och förts till Irland. Efter flera år i fångenskap på Irland ska han ha lyckats fly tillbaka till Storbritannien, men återvänt till Irland som missionär. Charles berättade även om den irländska treklövern (shamrock).

Fiddler´s Green spelade.

Göran Nilsson ordnade omröstning

Ohotad etta blev Highland Park 25, därefter glas nr 5, 4, 3 och 2.

Vi utspisades med majskyckling till vilken det serverades kål och skivad portatis samt waldorfsallad, kaffe och kaka.

Till slut informerade Margareta om nästkommande provning, 28/4 på Kvarnen, tema ännu inte slutgiltigt bestämt.