Den här gången stod rökig whisky från ön Islay i fokus för vår bedömning. Vår utmärkte klubbmästare Göran Nilsson inledde med att berätta om Islay (uttalas a´jla) och dess utveckling som en viktig producent av högklassig whisky i Skottland. Ön ligger i västra delen av Skottland, i Inre Hebriderna och har cirka 3 500 invånare och med Bowmore som huvudstad. Det är lite krångligt att ta sig till ön eftersom man måste åka färja över två sund.
Ön fick sitt första legala destilleri i Bowmore 1779. År 1850 var invånarantalet 15 000 och ön hade cirka 20 destillerier. Idag finns nio verksamma destillerier och två nya är under uppbyggnad.
Styrelsen hade inte räknat med så stort intresse för rökig whisky och hade därför förberett för 60 deltagare. Det visade sig senare att vi hade kunnat vara fler som provade följande flaskor:
Bruichladdich 2013 8 Year Old Islay Barley
Detta var provningens enda icke rökiga whisky. Bruichladdich grundades 1881 och ägs idag av Remy Cointreau. Kapaciteten är 1,5 miljoner liter per år och kornet hämtas från sex lokala gårdar.
Den whisky som vi provade är lagrad 8 år på franska ekfat. Färgen är aprikosgul, doften innehåller citrus, honung, torkade aprikoser, persika, marsipan, vanilj, kanel och pepparkaka. Smaken är söt, fruktig och men inslag av karamell. Eftersmaken är långvarig och innehåller citrus, kola, honung och ektoner.
Alkoholhalten är 50 procent. Finns inte längre kvar att köpa på Systembolaget.
Bowmore 21, Frech Oak
Bowmore, som betyder Stora Sjörevet på gaeliska, grundades 1779 och ägs sedan 1963 av Morrison Bowmore Destillery. Bolaget ägs numera i sin tur av Suntory.
Destilleriet mältar själv 25 procent av det egna maltbehovet. Vattnet kommer från floden Laggan och torv till mältning brys utanför destilleriet. Produktionen är cirka två miljoner liter per år.
Smaknoter: Varm ek, röda frukter och sluttoner av mörk choklad, kryddor honung och lite torvrök.
Alkoholhalten är 48,4 procent och priset 1 499 kr (dock slut på Systembolaget).
Caol Ila, A.D. Rattray 14 YO
Namnet betyder sund på gaeliska. Destilleriet grundades 1846 och genomgick en omfattande ombyggnation 1972. Ägare är Diego. Destilleriet har slutat med egen mältning. Produktionen är cirka 6,5 miljoner liter per år.
Smaknoter: Blandning av torv och rök med viss sötma och beska. Röksmaken är inte så dominant som doften antyder. Smak av ananas, guava, kanel, ingefära och röda bär.
Alkoholhalt 53,8 procent och pris 1 338 kr hos Systembolaget.
Kilchoman Sweden Exclusive 9 yo STR for Sundsvall WC 30 år
Detta är ett exklusivt fat som buteljerades i samband med att Sundsvalls Wiskysällskap fyllde 30 år. Totalt släpptes drygt 1 200 flaskor. Spriten lagrades totalt 9 år på två olika fat.
En tydlig rökdoft med inslag av mörk choklad, torkade fikon, röd frukt och smörkola. Smaken är kraftfull och man känner igen samma toner som i doften.
Alkoholhalt 55,1 procent. Slut på Systembolaget.
Ardberg Traigh Bhan 19 år, bach 2
Denna serie släpptes första gången 2019 och var då den första åldersbestämda whiskyn från Ardberg på flera år, förutom den klassiska Ten. Whiskyn har mognat på fat av amerikansk ek och ex-Olorose sherryfat.
Man kan känna doften av söt trärök, creme fraich och rostade teblad. Smaken kan uppfattas som intensivt salt som övergår till lugnare toner.
Alkoholhalt 46,2 procent och pris 2 599 kr på Systembolaget.
Finlaggan Batch Strength
Vintage Malt grundades så sent som 1992 och producerar ett antal ytterligare märken utöver Finlaggan. Just denna Finlaggan Batch Strength sägs ha skräddarsytts för den svenska marknaden.
Färgen är mörk bärnsten, doftar söt torvrök med gammalt läder och havssälta och smakar söt malt med toner av rökt bacon, lätt oljig tjära och svartpeppar. Eftersmaken är lång och värmande.
Alkoholhalt 50 procent och pris 395 kr på Systembolaget (klart prisvärt).
Ulf Sandgren