CAMPBELTOWNPROVNING DEN 21 SEPTEMBER 2019

När deltagarna anlände till restaurang Kvarnen, bjöds de på en liten dram att fukta strupen med i minglet inför provningen.

Ordförande Ulf Sandgren hälsade de 70 deltagarna välkomna till kvällens provning.

Ulf informerade också om de två kommande provningarna i höst.
Starkvinsprovning, Madeiraviner framför allt, den 26 oktober med Per Piscator som provningsledare
och tequilaprovning, sällskapets 100´ade provning, den 7 december med Ingemar Giös som provningsledare. Den 7 december, ska vi också få prova några snapsar till julmaten så att vi vet vad vi ska köpa hem för sorter till jul.

Ulf lämnade sedan över ordet till Göran Nilsson som inledde med att kort redovisa resultatet från enkäten som gjordes vid förra provningen. Det visade sig att verksamheten i sällskapet bedrivs i enlighet med de flesta medlemmarnas intressen och önskemål.

Göran kastade sig sedan in i presentationen av några olika whiskies från staden Campbeltown som ligger långt söderut på halvön Mull of Kintyre i sydvästra Skottland.
Här ska det redan 1759 ha funnits 32 licensierade destillerier och regionen (staden var och är fortfarande en sådan) betraktades som Skottlands whiskyhuvudstad.
Dess stjärna började dala under förbudstiden i USA när det blev känt att man levererade dålig sprit till amerikanska lönnkrogar.
I dag finns bara tre destillerier kvar, varav ett, Glengyle distillery som gör whiskyn Kilkerran, inte är så gammalt.

Först ut att provas var Springbanks Hazelburn 14 år som är en trippeldestillerad whisky utan torvsmak. Mörkt mahognyfärgad med smak och doft av bl a torkad frukt, nötter och mörka bär.
Smaken föll väl ut hos medlemmarna och den kom trea med 14 röster.
Den håller 49,3 % och kostar 946,-. Finns fortfarande att beställa på Systemet.

Nästa whisky att provas var Springbank 21 år, 46 %, till det facila priset 2 649,-.
Djupt bärnstensfärgad, fruktig vanilj och tropisk frukt är några omdömen.
Blev vinnare hos församlingen med 21 röster.
Den släpptes i ett fåtal exemplar och det var en prestation att få tag i två flaskor, vilket var max man fick beställa.

Springbank 10 år, lillebror, 46 %, 598,-.
Färg, gyllene bärnsten, doft och smak av torv, äpple, malt och vanilj.
Provets förlorare med endast 5 röster.
Släpptes också i liten upplaga och finns inte att få tag i på Systemet längre.

Springbanks Longrow 18 år, 46 %, 1 449,-.
En rökig whisky som fått torka över torv, därav röksmaken.
Färg som gyllene bärnsten, doft och smak, parmaskinka, kaffebönor och lakrits.
Provningens tvåa med 16 röster. Tydligen ett rökgillande sällskap.
Liten upplaga, finns inte på Bolaget. De har däremot en variant som inte är åldersangiven.

Slutligen en whisky som inte producerats av Springbank.
Loch Lomond Group äger Destilleriet Glen Scotia som har gjort kvällens sista whisky,
Victoriana, 54,8 %, 699,-.
Gyllengul, nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av vaniljfudge, lakrits och gula päron bl a.
Blev fyra i kvällen provning.
Finns på Systemet.

Om Göran inte hade redovisat priserna i förväg, hade resultatet blivit detsamma?
Nu följde rangordningen priserna.

Medlemmarna tackade Göran med en varm applåd för en väl planerad och genomförd guidning av några whiskies från Campbeltown.

Efter provningen bjöd Kvarnens Daniel på en fantastiskt god version av fish and chips med små gröna jäkla ärtor till. Naturligtvis ingick lämpliga drycker till maten.

En hög och trevlig stämning rådde under kvällen och efterhand som man ätit och druckit klart lämnade man Kvarnen för egna aktiviteter.