Det var 45 medlemmar som deltog på den digitala provningen som hölls av Olof Noréus, Pernod Ricard Sweden Som vid föregående provning var det inget mingel med fördrink pga av coronasituationen utan ett extra glas fanns vid varje bord.
Utöver fördrinken fanns 5 glas som ingick i den halvblinda provningen.
Resan startade i Speyside vid Strathisla destilleri som grundandes 1786 och är det äldsta destilleriet i Högländerna.
Chivas Regal 18 YO Gold Signature
Chivas Regal kommer ursprungligen från Aberdeen i nordöstra Skottland.
Minimumlagring är 12 år för all Chivas.
Lagrad på ekfat där en stor andel kommer från Strathisla och Longmorn.
Fruktig med lätt rökighet.
Alkoholhalt 40%
70 cl 665 kr
Resan fortsatte sedan över irländska sjön till Midleton destilleriet som är det största på Irland.
Midleton Very Rare 2019
Anses vara en av de finaste irländska whiskey.
Innehåller whiskeys med en lagring på mellan 13-35 år som ingår och lagrad på utvalda amerikanska bourbon fat.
Den första utgåvan släpptes 1984 och en unik och begränsad utgåva har därefter släppts varje år.
Orökt, fruktig med doft och smak av bland annat äpple och päron med inslag av vanilj.
Rekommenderar att vara försiktig med vattnet på denna whiskey.
Alkoholhalt 40%
70 cl 1659 kr.
Efter besöket på Irland tog vi oss tillbaka till destilleriet i Speyside. Destilleriet är en av de mest fotograferade då det är vackert och pittoreskt.
Strathisla 12 YO
Pepprig och lite stökigare sprit som behöver 12 års lagring på fat. Lagringen sker på både bourbon och sherryfat.
Orökt med fruktig doft och smak, sötma från sherryfaten.
Alkoholhalt 40%
70 cl 359 kr.
Fortsatte sedan till Glenburgie destilleriet i Speyside, det grundades 1829 efter att tidigare varit ett illegalt destilleri.
Glenburgie 18 YO
Lagrad på bourbon fat och buteljeringen hade världspremiär i Sverige för 1,5 år sedan.
Orökt, fruktig med inslag av äpplen, päron och citrus.
Alkoholhalt 40%
70 cl 699 kr.
Fortsättningen på resan tog oss över Atlanten till USA
Bourbon måste tillverkas i USA och innehålla minst 51% majs resten kan vara andra spannmål. Intresset för bourbon är stort i USA och medfört att det är svårt i Sverige att få tag på finare amerikansk whiskey
Four Roses Single Barrel
En finare buteljering med ett innehåll av 60% majs och 35% råg, kallas då High Rye Bourbon.
Med hög halt av råg ger en mindre sötma, vete ger däremot en högre sötma.
Faten har lagrats minst 7-10 år.
Innehållet av råg ger en kryddig doft och smak med inslag av bland annat frukt och vanilj.
Alkoholhalt 50%
70 cl 469 kr.
Därefter en återresa till Speyside och Glenlivet destilleriet för att avsluta provningen.
The Glenlivet Nàdurra Oloroso
Smakfull kraftig whisky
Ger oftast förbättrad smakintenistet vid vattning.
En sherrybomb som är lagrad på enbart olorossofat, vilket är mindre vanligt. Det visar på fatets betydelse för smaken på whisky.
Doft fyllig med smak av frukt och russin.
Alkoholhalt 60%
70 cl 519 kr.
Den uppmärksamme har nog upptäckt att stavningen av denna dryck är olika – whisky och whiskey. Inget är fel, stavningen whiskey används för de från Irland och USA och whisky används i resten av världen.
Kvällen avslutade av en god middag som bestod av rådjursbiff, trattkantareller och rotfruktsgratäng.