GEFLE WHISKYSÄLLSKAP provning 25 september 2021

Ordförande Ulf Sandgren hälsade de 50 deltagarna välkomna till dagens provning och lämnade sedan över ordet till vår ”whiskymaster” Göran Nilsson som presenterade kvällens första whisky

Springbanks Hasselburn 10 år lagrad på Bourbun-fat. Det är en egenmältad och trippeldestillerad whisky med smak av bl a vanilj och honung. Doft av minerala toner och havssälta.
Vid efterföljande röstning var detta ingen whisky som kom på den övre delen av skalan.
Alkoholhalt 46 %
Pris: 599 kr för 0,7 liter vid Systembolagets special-släpp, 626 fl

Hazelburn destilleri var i drift mellan 1825—1925
1921 gick företaget Greenlees & Colvill Ltd, (som på den tiden ägde Hazelburn) i konkurs. Destilleriet köptes då upp av Mitchell & Co som också ägde Spring-bank. 1997 destillerade Hazelburn för första gången på Springbank
.

Whisky nummer två som presenterades var Hazelburn 13 år lagrad på Fresh Oloroso Sherryfat . Doft av russin samt mycket vinösa toner.
Eftersmaken är mycket behaglig och krämig.
Alkoholhalt:50,3 %
Pris: 923 kr

Sedan vänder vi smaklökarna mot Taiwan närmare bestämt till Nantou där vi finner des-tilleriet som egentligen gör vin och heter Nantou Winery.

Under 2008 började man destillera sprit för att bli whisky. I början lät man ett närliggan-de bryggeri ta hand om hela processen tills mäsken var klar att destillera. Men under 2010 lät man installera tyska mäsktunnor och washbacks för att kunna göra sin egen mäsk. Storleken på washbacks är 15000 liter och jäsningen tar 60-72 timmar och man använder bara mältat korn.

Tills nyligen såldes whiskyn som varumärket Omar, vilket kanske är bekant .

Namnet Yushan kommer från Taiwans högsta berg. Här är klimatet tropiskt och luftfuktigheten kan gå upp ända till 90% vilket gör lagring av whisky till en utmaning.

Yushan blended malt—en whisky med friska toner av torkad
frukt och en viss ton av kanel Smaken är välbalanserad..
Den är lagrad på sherry och bourbonfat
Alkoholhalten är 40 % och priset 599 kr för 0,7 liter
Endast 40 flaskor är släppta

Angel´´s share

Här kan man se hur mycket whiskyn som dunstar bort i faten. Totalt på alla destillerier i Skottland är det 44 OS bassänger som dunstar bort, ca 2 – 2,5 miljoner liter.

Som nummer 4 provades en riktigt god Nikka Miyagikyo Single Malt med fruktiga inslag såsom äpple, päron, körsbär. Och med en mycket angenäm eftersmak. Den är lagrad på amerikanska bourbon- och sedan på f d sherryfat.
Alkoholhalt: 45%
Pris: 849 kr för 0.7 liter Endast 900 flaskor kom till Sverige
Den rekommenderas av Whisky & Bourbon som ger den 93 poäng

År 1918 reste Masataka Taketsuru till Skottland för att lära sig göra whisky. Han praktiserade på tre olika destillerier och återvände
efter några år till Japan där han bestämde sig för att starta egen tillverkning. 1940 lanserades den första Nikkan.
1969 byggdes destilleriet Miyagikyo som idag producerar en
högkvalitativ maltwhisky.

Vi har nu kommit till vår femte provning – Compass Box no 2 – en blended scotch malt whisky. Totalt har 8802 flaskor producerats
varav 29 till Sverige. Doften är rökig med salta toner och en gyllene naturlig färg.
Alkoholhalt: 48,9 %, Non Chill Filtered
Pris: 1 459 kr för 0,7 liter

Kvällens sista provning är en Tallisker 25 Yo med doft av caprifol, bivax och inslag av fruktig rök.. Om smaken kan man läsa är smak av nysågade brädor (hur nu dessa smakar??) och eftersmak av ljust trä och sågspån. Den är lagrad i huvudsak på amerikansk Hogshead med lite europeisk ekpåfyllning.
Alkoholhalt: 45,8%
Pris: 3 725

Tallisker destilleriet är det enda på ön Isle of Skye. Det grundades av bröderna MacAskill 1830 och fick sitt nuvarande läge 1843 vid Loch Harport efter att ha flyttat två gånger tidigare. Destilleriet totalförstördes i en brand 1960, men återuppbyggdes som en exakt kopia av det tidigare. Det äga idag av Diageo.

Kvällens omröstning visade att Nikka Miyagikyo Single Malt kom på första plats följt av Tallisker 25 Yo

Kvällen avslutades som vanligt med en god middag bestående av :
Grovmalen rådjursbiff – trattkantarellsås med bacon – rostade rödbetor -rotfruktsgratäng.

Vid pennan Marie-Louise Lundén