PM fran Clydesdale-provning 170513

Clydesdale-provning på restaurang Kvarnen 2017-05-13

Provningen avsåg utvalda produkter från Clydesdale, för att understryka vårtemat var det dukat med lindblomsgröna servetter Provningen var välbesökt, det var dukat till drygt 60 medlemmar och gäster.

Ordförande Margareta Herdin dunkade staven i golvet och hälsade välkomna till vårens sista provning, hon berättade om möjligheten att köpa presentkort för att ge bort provningar och medlemskap samt informerade om vårens och höstens provningar, bland annat den nyligen avhållna specialprovningen på Vandrarhemmet.

Margareta presenterade Thomas Sundblom från Clydesdale, Thomas var senast hos GWS vid Amrut-provningen förra våren men skulle även ha hållit romprovningen i höstas med råkade då ut för dramatiska hjärtstopp, han inledde med att berätta om detta. Som kompensation för att han inte kunde komma då har han satt ihop några sorter som han själv tycker smakar gott (=  man vill ha mer). Thomas hade sagt ifrån att han inte ville använda föreningens PA-system, flera medlemmar klagade på att det var svårt att höra.

Vi provade 6 sorter under ledning av Thomas som beskrev bakgrunder och berättade historier.

1 Black Adder Chimera, Blended malt (6 olika sorter), 46 %

2 The Blue Hanger från Berry Brothers, 5:e utgåvan (slutsåld), Blended Malt, 45,6 %. Berry Brothers sags vara världens äldsta vin-och sprithandel och fasaden på St James Street 3 är Londons äldsta butiksfasad, ett besök rekommenderades.

3 Clynelish från A.D. Rattray som är en oberoende buteljerare, denna single malt tillhör deras Casc Collection, den håller 53 % alkohol och har lagrats 17 år på fat

4 Mango Anise Sorbet (namnet ska spegla smaken) från Wemyss Malts, Speyside.  Single Malt lagd på fat 1994 och lagrad 21 år, 46 %.

5 Omar Sherry Type från Nantou Distillery (statligt) i Taiwan, Single Malt lagrad på sherryfat, ingen rökighet, 46 %

6 The Old Malt Cask, mycket rökig single malt från Laphroig lagrad 12 år (single cask) och buteljerad av Hunter Laing, 50 %

Thomas pratade om rökighet, den mäts i kornet och det är inte säkert att mätetalet sedan avspeglar sig i den färdiga drycken, Henning påpekade att ju längre en rökig whisky får lagras på fat desto mer av fenolerna tas om hand av kolet på fatets insida.

Thomas bad oss rösta om vilka två sorter vi tyckte bäst om och tolkade själv resultatet, nr 5 och 6 vann med knapp marginal. Han avslutade och tackade för att han fått komma, fick stora applåder.

På Clydesdales webbsida beskrivs de sorter vi provade (om än i annan ordning):

http://www.clydesdale.se/index.php?page=products_showdrinks&event_id=303

 

Daniel kom in och berättade om maten, kallskuren flankstek och potatisgratäng, vi lät oss väl smaka.

Kommande provningar:

I september: Martin Markvardsen (mer info kommer på GWS webb)

28/10 Pernod Ricard

9/12 Snapsprovning