PM Mackmyra 170923

Mackmyra-provning på restaurang Kvarnen 2017-09-23

Provningen avsåg ett halvdussin sorter från Mackmyra, en del mycket rara. För att understryka höstens intåg var borden pyntade med rönnbärskvistar och servetterna hade höstlövsmönster. Provningen var den hittills mest välbesökta, det var dukat till totalt 84 medlemmar och gäster varav de senare utgjorde ett tjugotal.

Vi började med att ordförande Margareta Herdin presenterade styrelsen och berättade om kommande provningar (staven har inte synts på länge, den kanske är trasig).

Provningsledaren Thed Stjerneklev presenterade sig, jobbar normalt som producent i gasklockorna.

Framför oss har vi 6 glas, bland dessa finns tre hittills otillgängliga sorter. Thed informerade om hur man provar och vilka glas som är lämpliga samt om hur synintryck som framträder när man ”snurrat upp” whiskyn i glaset ger information om innehållet, t ex skvalpkantens tjocklek, tätheten hos gardinerna etc.

Glas 1 Mackmyra 10 years. Lagrad på i huvudsak 200- och 500-liters bourbonfat samt viss del på 30-liters nya ekfat mättade med Oloroso (det är tydligen inte längre tillåtet att bara skriva sherry-fat), 46,1 %, 698:-/0,7 l.

Glas 2 Warehouse edition 2017 Skogslagret (vid destilleriet väster om E4 ). Double-wood, 6,5 år på 200-liters bourbonfat, slutlagrad på nya 128-liters fat av amerikansk ek, 47 %, 899:-/0,5 l.

Glas 3 Warehouse edition 2017 Hemliga lagret (i Forsbackatrakten). Single cask lagrad 7 år 3 månader på 30-liters olorosofat. Begränsad upplaga, 800 flaskor, 47,3 %, 899:-/0,5 l.

Thed gjorde en utblick över råvaror, mäskning och destillation vid Mackmyra samt påpekade att whiskyflaskor ska förvaras stående för att inte lösa upp korken (men det är bra att skaka flaskan då o då för att fukta densamma).

Glas 4 Skördetid. Lagrad på 200-liters bourbonfat och kryddad med whisky som lagrats på fat mättade med Amaronevin (Masi Costasera Nr 74618). 46,1 %, säljstart 17/11, 598:-/0,7 l.

Thed gjorde ytterligare en utblick, denna gång om Mackmyras produktlinjer Elegant, Rök och Extra rök.

Glas 5 Mackmyra Reserve. Innehållet har som det i glas 6 en avvikande röd kulör. Ej visad tidigare. Förlagrad 4-5 år på 200-liters bourbonfat, slutlagrad på 30-liters amaronemättade fat. 45,3 %, kan inte köpas.

Glas 6 Mackmyra Reserve. Tydlig rökighet, 49,4 % (!), i övrigt som glas 5.

Efter en kort frågestund tackade ordförande Margareta provningsledaren.

Daniel berättade om maten, Ockelbo-kyckling med ugnsbakad potatis och rotsaker, chilismakande sås och vitlökssmör, allt utom vitlöken lokalt producerat. Vi lät oss väl smaka.

Flera medlemmar kom fram och berättade historier.

Kommande provningar:

28:e oktober produkter från Pernod Ricard (Glen Livet)

9:e december snapsprovning