Provning den 5 mars 2022

Provningen ägnades åt avsmakning av Diageo Special Releases 2021 som fått namnet Legends Untold. Namnet syftar på att 2021 års utgåva av single malt whisky berättar historier om de destillerier som representeras – och gör det på nya och unika sätt. Förpackningarna präglas av djärva och detaljerade illustrationer som knyter an till historier om hur de olika destillerierna har bevakats och skyddats av främmande varelser. Den kände illustratören Ken Taylor svarar för omslagen.

Diageo är ett multinationellt företag inriktat på att producera och sälja alkoholhaltiga drycker. Företaget grundades 1997 och har huvudkontoret i London. Företaget har köpt upp många producenter av whisky, brandy, vodka, rom, gin, tequila, öl med mera. Det är verksamt i närmare 200 länder och har produktion i cirka 140 länder.

Master blender Dr Craig Wilson har svarat för att välja ut whiskyn till årets lansering. Han säger bland annat ”Vi har fördjupat oss i kärnegenskaperna hos några av våra klassiska destillerier gör denna samling. Med inspiration hämtad från de mytomspunna varelserna kan vi för årets samling avslöja nya smakdjup och omfamna kärnan i varje whiskys unika profil.”

På varje flaska och förpackning finns en QR-kod som leder till en inspelad berättelse om var och en av de ingående whiskysorterna. Av de åtta sorterna som ingår i årets utgåva provade vi fem:

Royal Lochnagar, 16 years kommer från Highlands och är tappad från amerikanska och europeiska ekfat. Alkoholhalten är 57,5 procent och priset vid den svenska lanseringen 2 450 kronor för 70 cl. Här kunde vi känna doften av gröna äpplen, päron och vanilj. Vid avsmakningen framträdde även en känsla av söt melon. Sammantaget upplevdes whiskyn som frisk och pikant.

Cardhu, 14 years kommer från Spreyside och har tappats från påfyllda amerikanska ekfat och sedan fått sin slutliga smak genom lagring i rödvinsfat. Alkoholhalt 55,5 procent och pris 1 500 kronor. Whiskyn doftar honung och frukter. Whiskyn har en lätt jordig smak och man kan förnimma smaken av vaxkaka och biskvier.

Talisker, 8 years kommer från Isle of Skye och kommer från kraftigt torvade påfyllningsfat. Alkhoholhalt 59,7 procent och priset 1 100 kronor. Söt rökighet, apelsin och päron kan kännas i nästan. Man kan också tycka sig sitta vid en brasa på stranden och känna doften från rök och tång. Trots en alkoholstyrka på närmare 60 procent så känns det inte när man doftar. Däremot framträder alkoholen tydligt i gommen tillsammans med smak av svartpeppar med rök, ljung, honung och persikor. Eftersmaken är lång och eldig.

Mortlach, 13 years kommer också från Spreyside och har lagrats på nya och påfyllda amerikanska ekfat. Alkholhalt 55,9 procent och pris 1 600 kronor. Det doftar lätt av honung och päron, men man kan också känna kokosnöt och att whiskyn har lagrats på nya ekfat. Smakmässigt upplevs whiskyn som ganska söt med smak av nötkola och sirap.

Oban, 12 years kommer från Coastal Highland och har lagrats på nyförkolade amerikanska ekfat. Alkoholhalt 56,2 procent och pris 1 300 kronor. När man doftar på whiskyn så känns vanilj, kombinerat med lite apelsin och choklad. Smaken är balanserad. Lite sötma framträder och även en lätt rökighet. En del anser att alkoholen är lite för framträdande, men några droppar vatten i glaset gör susen.

Royal Lochnagar, 16 years röstades fram till provningens vinnare.

Ulf Sandgren