Romprovning 29 oktober 2022

Det blev stor uppslutning till provningen av rom den 29 oktober 2022, hela 84 personer deltog. Provningen leddes på ett mycket initierat och samtidigt lättsamt sätt av Tomas Sundblom från importören Clydesdale.et blev stor uppslutning till provningen av rom den 29 oktober 2022, hela 84 personer deltog. Provningen leddes på ett mycket initierat och samtidigt lättsamt sätt av Tomas Sundblom från importören Clydesdale.

De drycker som presenterades var:

Neisson XO

Neisson XO par Neisson skapades för att fira varumärkets 85-årsjubileum. Den är en blandning av olika årgångar som har legat mellan 9 och 12 år på franska och amerikanska fat. Lagringen skedde i Cabert vid Mount Pelée på norra Martinique.

Alkoholstyrka 48,5% och pris 1 328 kr för 70 cl.

Classic Range Jamaica Rum

En ljus rom med sötma (doftar sirap) och kryddor. Eftersmaken är lång och kraftig.

Alkoholstyrka 40,5% och 548 kr för 70 cl.

Black Tot

Black Tot är en mörk rom som kommer från Barbados. Den blandas av rom från olika destillerier.

Alkoholstyrka 46,2% och pris 498 kr.

Black Tot Master Blenders Reserve Limited 2021

Den 31 juli 1970 upphörde den 300 år gamla traditionen att erbjuda manskapet en ranson rom på fartygen som tillhörde British Royal Navy. Den dagen kom därefter att kallas ”The Black Tot Day”. Nu har man i Västindien återskapat denna historiska rom.

Alkoholstyrka 54,5 % och pris 1 498 kr

Vizcaya, Cask 21

Denna mörka, lite rödaktiga, rom är tillverkad i Tyskland. Den är inte tillverkad från melass, utan frsån frisk pressad juice från rörsocker. Den har lagrats i minst 8 år på amerikanska bourbonfat. Honung och vanilj känns igen i doft och smak.

Alkoholhalt 40 % och pris 798 kr

Zafra Rum Master 21 YO

Denna rom är tillverkad i Panama hos Las Cabras Distillery  från melass. Den har en komplex smak, inte alltför söt, mjuka samstämda smaker och lång eftersmak.

Alkoholhalt 40 % och pris 897 kr.

Vi kunde konstatera att rom bryggdes inte på en dag. Alla drycker som ingick i provningen fick goda vitsord. Kvällens vinnare, med stor marginal, blev dock Zafra Ron Master 21 YO.

Dryckerna finns att beställa via Clydesdale eller Systembolaget.

Ulf Sandgren