Snapsprovning 171209

GWS Snapsprovning på restaurang Kvarnen 2017-12-09

Provningen avsåg fyra sorters snaps. Det var dukat för 73 noggrant utplacerade gäster, underläggen hade julmotiv och styrelsemedlemmarna var iklädda tomteluvor

Vid entrén serverades Grythyttan Skogsglögg, Nr 96460 93:-/750 ml med tillbehör. Skogsglöggen är gjord på bärvin av blåbär och lingon och är mindre söt än traditionell glögg

Ordförande Margareta Herdin hälsade välkomna, presenterade kommande provningar, 3 feb 2018 och 17 mars samt 28 april.

Kvällens provningsledare, Thor Wallgren från Jädrans, presenterade sig samt innehållet i det första glaset, Quarantaine Absinthe Verte de Thor Wallgren, Nr 86751, 55%, 359:-/500 ml som serverades blandad med vatten och lite socker, tanken med detta var tydligen att ha något att smutta på medan snapsarna provades.

Glas 2, Jädrans Matsup, Nr 31162, 32%, 149:-/350 ml, kryddad med pors från Norrsundet, söt för att enligt Thor passa till salt mat. Jädrans Matsup fanns med även på förra snapsprovningen.

Glas 3, Grythyttan Snaps 2017, Nr 31925, 36%, 199:-/500 ml, kryddad med torkade, återanvända glöggkryddor, nejlikor, ingefära och pomerans, tänkt till tyngre mat som revbensspjäll. En första provsats om 800 flaskor tog snabbt slut och fick kompletteras med 1400 flaskor till.

Liten frågestund, bl a om absint som varit förbjuden i vissa länder under många år. Absint kryddas förutom med anis även med malört, Artemisia absinthium, men till skillnad från Bäska droppar så malörtskryddas absint före destillering och beskheten går bort. Förbudet berodde på malörtens innehåll av den mentoldoftande terpenen tujon som inte är nyttigt i högre koncentrationer (får inte överstiga 35 mg/l, normalvärde runt 10 mg/l). När man häller vatten i drycker som absint sjunker alkoholhalten, i spriten lösta ämnen faller ut och innehållet i glaset grumlas. Absintens gröna färg kommer från klorofyll.

Ordförande Margareta tackade Thor, förklarade att våra ordinarie klubbmästare Kerstin och Göran är sjuka, lämnade över till Gunnar Herdin.

Gunnar, som sade sig lida av grav björkpollenallergi, presenterade Sav Snaps, Nr 30081, 385, 272:-/500 ml, tillverkad i Åre av jäst björksav. Björn Wettergren kompletterade med att han för några år sedan besökt tillverkaren och där även provat ett mousserande vin baserat på samma råvara och tydligen med liknande smak.

Margareta H presenterade O.P. Anderson Julaquavit, Nr 40071, 40%, 199:-/500 ml kryddad med kummin, anis och fänkål precis som originalet men med toner av pomerans, sherry och cognac, det senare för att den lagrats på cognacsfat.

Daniel lät meddela att årets julbord var dukat och vi lät oss väl smaka. Efter intag sill, lax, kallskuret och småvarmt röstade vi fram våra favoriter, röstningen utföll sålunda:

Glas 2 Jädrans matsup             13 röster

Glas 3 Grythyttans snaps        21 röster

Glas 4 Sav                                      4 röster

Glas 5 OPJulaquavit                  25 röster

Till efterrätt och kaffe serverades Braastad XO Noel Edition, Nr 43051, 40%, 399:-/500 ml, en trevlig bekantskap.

Provningen avslutades, som det upplevdes, ovanligt tidigt.

 

Kommande provningar enligt GWS webb:

3 feb 2018                                     Whiskyambassadör E Gunnarsson från Bacardi

17 mars 2018                                St Patrick med musik och årsmöte

28 april 2018                                 Henrik Aflodal single malt